Vajinismus Tedavisi Nasıldır?
Vajinismus Tedavisi
Cinsellik, evliliğin en temel unsurlarından biridir ve sağlıklı bir cinsel yaşam olmadan evliliği sürdürebilmek zordur. Cinsel ilişki sırasında yaşanan zorluklar, birçok çiftin karşılaştığı önemli bir sorun olarak öne çıkmaktadır.
Cinsel ilişkiye girememe şikayeti ile başvuran çiftlerin aklında genellikle birçok soru bulunmaktadır: "Sorunumun kaynağı nedir? Tedavi olabilecek miyim? Nasıl bir süreç izleyeceğim? Vajinismus tedavisi nasıl gerçekleşecek? Parmak egzersizi yapmam gerekecek mi? Tedavi süresi ne kadar olacak? Ücret ne kadar?" Bu soruların yanıtlarını terapistiniz ile önceden konuşmak, ilk görüşme için önemli bir güven ve rahatlık sağlar. Vajinismus tedavisi bireye özeldir. Yani, bir hastaya uygun olan tedavi yöntemi, başka bir hasta için aynı etkiyi göstermeyebilir. Tedavi sürecinde, problemin kökenleri, sorunun şiddeti ve çiftin kültürel yapısı ile travma geçmişi gibi faktörler dikkate alınır. Ayrıca, bazen tek bir yöntem yeterli olurken, diğer durumlarda birden fazla yaklaşımın bir arada uygulanması gerekebilir.
Bu yazıda, vajinismus tedavisinin genel hatları, çeşitli tedavi yöntemleri ve uyguladığım teknikler hakkında kapsamlı bilgiler bulabilirsiniz.
Vajinismus Tedavisi Yöntemleri
Vajinismus tedavisi hakkında bilgi almak isteyen hastalar, genellikle bu konuda merak ettikleri yöntemleri araştırarak başvuruda bulunuyorlar. Bu süreçte hastaların çoğu, tedavi seçenekleri hakkında kaygılar taşıyor. Vajinismusun altında yatan sebeplerin %90’ı psikolojik kaygılara dayanırken, %10’luk kısmı ise doğumsal veya sonradan edinilen fiziksel problemlerle ilgilidir.
Psikolojik kaynaklı vajinismus için en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında bilişsel davranışçı cinsel terapiler yer almaktadır. Özellikle dirençli vakalarda bu alternatif yöntemlerin faydalarını gözlemliyoruz. Örneğin, travma geçmişi varsa ya da ilk cinsel birleşme hakkındaki inanışlar travmatik seviyede korkutucuysa, EMDR terapisi tedaviye eklenebilir.
Bazı ender durumlarda, kızlık zarının sert, yüksek kenarlı veya bölmeli yapıda olması, vajina girişinde aşırı ağrıya neden olabilir. Bu tür durumlar çok nadir görülse de basit bir jinekolojik muayene ile tespit edilebilir. Bu durumda cerrahi müdahaleye ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle terapilere başlamadan önce vakit kaybetmemek adına hastalarımdan daha önce jinekolojik muayeneden geçmemişse ilk olarak bir kadın doğum doktoru ile görüşmesini ve eğer fiziksel bir engel yoksa terapilere başlayacağımızı belirtmekteyim. Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar için jinekolojik muayene bile çok kaygı yaratabiliyor; fakat söz konusu fiziksel engellerin tespit edilmesi çok basit bir muayene ile gerçekleşebilir. Vajina içine bir şey sokulmasını ve içeriden bir muayeneyi gerektirmez. Doğru tanı ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımları sayesinde, vajinismus %100 çözülebilen ve kalıcı olarak çözüme kavuşabilen bir sorundur. Aylar süren seanslara gerek kalmadan 3 ila 5 seans ortalaması ile tedavi sonuçlanmaktadır.
Vajinismus tedavisi, bireyin yaşadığı sorunlara yönelik özelleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir. Tedavi sürecinde psikolojik ve fiziksel tekniklerin bir arada kullanılması ve kişiye özel olarak programın şekillendirilmesi gerekir.
1. Tanı Süreci
İlk adım, doğru bir tanı koymaktır. Bu, uzman bir cinsel terapist tarafından yapılacak ayrıntılı bir görüşmeyi içerir. Bu aşamada kişinin geçmişi, mevcut sorunları ve psikolojik durumu değerlendirilir.
2. Psiko-Eğitim
Hastalar için bilgi vermek, tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. Vajinismusun nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında hastanın bilgilendirilmesi, kaygı düzeyini azaltabilir. Bu aşama, hem bireysel hem de çift terapisi şeklinde uygulanabilir.
3. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Bilişsel davranışçı terapi, vajinismus tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yaklaşımdır. Bu yöntemde, hastanın olumsuz düşünceleri ve inançları sorgulanır ve yeniden yapılandırılır. BDT seanslarında, kaygıyı azaltacak ve cinsel ilişkiyi kolaylaştıracak teknikler öğretilir. Bu terapinin ilk kısmı, kişinin hem tedavi süreci ile ilgili hem de cinsellik ile ilgili kaygılarını gidermektir. Bu kısım atlanılarak egzersizler yapılmaya çalışılırsa sonuç alınamayacaktır. Çoğu hasta, internetten bulduğu yöntemler ile egzersizlere başladığını fakat ilerleyemediğini belirtmektedir. Maalesef, ezbere yapılan bu çalışmalar kişinin tedavi olamayacağına inanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle bilişsel terapi, tedavinin ilk adımlarından biridir. Bu adım atlanarak tedaviye başlanılmamalıdır. Terapinin davranışçı kısmı ise kişinin kendi uygulamalarını içeren egzersizlerden oluşur. Bu aşama vajinismus sorunu yaşayan kadınları hep korkutmuştur. Fakat egzersiz aşamasına gelindiğinde bilişsel terapi ile kaygılar hafifletilmiş olacağı için egzersizlerin yapılması çok rahat bir hale gelmektedir.
4. Cerrahi Müdahale
Fiziksel engellerin söz konusu olduğu durumlarda, cerrahi yöntemler değerlendirilebilir. Bu, kızlık zarının kesilmesi veya çıkarılması, vajina içindeki anormal yapıları düzeltme veya genişletme gibi işlemleri içerebilir. Fakat bu, çok nadir durumlarda gerekir. Çoğu kadında kızlık zarı ile ilgili bir anormal durum olmadığı halde vajinismus sorunu yaşar. Eğer fiziksel bir durum yoksa, kızlık zarı operasyonu sorunu çözmez; hatta daha dirençli hale getirebilir.
5. Sonuç Değerlendirme ve Takip
Tedavi sürecinin sonunda, hastanın durumu değerlendirilir. Gerekirse ek seanslar planlanır. İyileşme sürecinin desteklenmesi için takip seansları da önemlidir.
6. İletişim ve Destek
Hastaların, partnerleriyle açık iletişim kurmaları teşvik edilir. Cinsel sağlığı destekleyen bir ortam yaratmak, tedavi sürecinde önemli bir rol oynar.
Online Vajinismus Tedavisi
Telif Hakkı © 2024 Online Vajinismus Tedavisi - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.